Alamäkipyöräilystä vauhdikas uusi harrastus

Jokainen maastopyörällä joskus metsäpoluilla ajanut on kokeillut alamäkipyöräilyä yksinkertaisimmassa muodossaan, jolloin se on suurta huvia. Painovoiman ansiosta adrenaliininjanoisten harrastajien ei tarvitse olla huippukunnossa voidakseen nauttia alamäkipyöräilyn vauhdikkuudesta. Mutta alamäkien laskemisesta maastopyöräilyn ohessa on vielä pitkä matka aitoon alamäkipyöräilyyn. Tässä artikkelissa käymme läpi eräitä alamäkipyöräilyn perustekniikoita, jotka auttavat sinua kehittymään tarkasti poluilla pysyttelevästä kiltistä maastopyöräilijästä hurjaksi ja vauhdinnälkäiseksi alamäkipyöräilijäksi. Ajamiseen liittyvien vinkkien lisäksi opit hyödyntämään paremmin pyörääsi ja kehoasi. Voit paneutua aiheen muihin osa-alueisiin myöhemmin tarkemmin, sillä perusteiden opettelu on aluksi tärkeintä.

Kehonasento on tärkein perusasia

Kaikkein tärkein perusasia alamäkipyöräilyssä on oikean kehonasennon löytäminen pyörän päällä. Kun olet ensin oppinut tämän, olet jo hyvässä vauhdissa harrastuksessasi. Voit ajatella kehonpainosi liikkuvan kartionmuotoisella alueella polkupyörän rungon keskiön päällä ja ympärillä. Eli toisin sanoen, osoitti pyöräsi keula sitten ylös tai alas tai oli runko kallistuneena vasemmalle tai oikealle, sinun pitäisi aina kyetä kuvittelemaan pystysuora linja lantiosi alueella sijaitsevan kehosi painopisteen ja pyörän keskiön kautta. Mäen jyrkkyyskulma voi vaihtua, mutta pystysuora linja säilyy. Jos onnistut noudattamaan tätä teoriaa, olet aina oikeassa asennossa.

Jarruttaminen on taitolaji

Kun olet ensimmäiseksi oppinut pitämään kehonpainosi oikeassa linjassa ja asennossa ja olet päässyt kiitämään mäkeä alas pyörälläsi, tulee seuraavaksi jarruttamisen vuoro. Jarruttamisessa suurin ero jo harrastuksessaan kehittyneiden kuskien ja aloittelijoiden välillä on, että siinä missä aloittelija käyttää jarruja korjaamaan jo syntynyttä tilannetta tajutessaan ajavansa liian nopeasti, käyttää kokenut ajaja jarruja ennakoivasti esimerkiksi varmistaakseen pyörälle oikean nopeuden ja suunnan jo ennen mutkaa. Pyri aina jarruttamaan silloin, kun ajat suoraan, hallitse nopeuttasi ja mieti, kuinka kehosi reagoi tiukkaan jarrutukseen. Valmistaudu myös säilyttämään kehosi oikeassa ajoasennossa.

Tarkkaile juuristoja

Maastopyöräilyä tai metsäpoluilla liikkumista harrastaneet tietävät, että kaikkein yleisimpiin esteisiin poluilla kuuluvat erilaiset puiden juuristot. Alamäkipyöräilyssä juurten ylittämisessä pääroolissa on hyvä valmistautuminen ja itsevarmuuden säilyttäminen. Kun ajat mäkiä alas, on tärkeää katsoa aina eteenpäin. Älä keskity siihen, mitä eturenkaasi edessä tapahtuu, vaan sinun täytyy kyetä muuttamaan suuntaasi ja vauhtiasi jo ennen kuin kohtaat esteitä, eikä vasta niiden kohdalla. Tiukka jarrutus juurien kohdalla saa renkaan liukumaan juuria pitkin, mikä kääntää pyörän ja vie sinulta sen hallinnan. Pyri aina ylittämään juuret kohtisuorassa linjassa ja säilytä rentoutesi.

Jyrkänteet ja pudotukset saattavat pelottaa

Jyrkänteitä ja pudotuksia löytyy yleisesti useimmilta alamäkipoluilta, ja ne saattavatkin saada aloittelevan pyöräilijän niskakarvat pystyyn, varsinkin kun lähestyvä jyrkänne näyttää siltä, että olet saapunut maailman reunalle ja edessä ei ole enää lainkaan maata. Myös tässä tilanteessa kehonasentosi ja itseluottamuksesi ovat tärkeitä. Pidä pyöräsi alla olevan maan kanssa samassa kulmassa. Kun eturengas ylittää kielekkeen, pyörä pyrkii kallistumaan eteenpäin, ellet tee mitään. Saat kuitenkin hallittua pyörääsi paremmin siirtämällä kehonpainoasi taakse, pitämällä kätesi suorassa ja työntämällä jaloillasi eteen ja alaspäin. Alastulossa tärkeintä on ottaa se vastaan rennosti.

Lähestyminen tiukkoihin mutkiin

Tiukkoihin mutkiin ajettaessa kovalla vauhdilla avainroolissa on hyvä lähestyminen. Kokenut harrastaja säätää pyörän nopeutta ennen mutkaan saapumista, ohjaa pyörän aivan polun ulkolaidalle ja alkaa nojata pyörällä sisämutkaan. Katse on jo tässä vaiheessa mutkan loppupäässä hakemassa oikeaa ulostulolinjaa. Kun mutkaan tullaan sisään leveällä ajoradalla, mutkasta tulee loivempi ja pyörän suunnan saa käännettyä oikeaan ulosmenosuuntaan jo varhaisessa vaiheessa vauhtia lisäten. Keskellä mutkaa ajaja pitää kehonsa alhaalla ja suuren osan painostaan pyörän päällä pääosin jalan ulkosyrjällä. Näin painopiste on alhaalla ja renkaat saavat pitoa.

Opettele jarruttamaan tehokkaasti

Kun tunnet jo jarrutuksen ja mutkien ajamisen perusteet, voit testata jarrutustesi tehoa ja parantaa hallintaasi noudattamalla yksinkertaista harjoitusrutiinia. Etsi asteittain jyrkentyvä rinne, jossa on runsaasti tilaa, ja merkitse itsellesi aloitusviiva sekä jarrutusviiva 5 – 10 metrin päähän aloitusviivasta. Lähde liikkeelle aloitusviivalta kohti jarrutusviivaa. Kun eturenkaasi ylittää viivan, yritä pysäyttää pyörä pelkällä etujarrulla mahdollisimman nopeasti antamatta renkaan lukittua. Kokeile seuraavaksi samaa käyttämällä pelkästään takajarrua ja pitämällä rengas lukittumattomana tälläkin kertaa. Näin opit tunnistamaan tehokkaimman jarrutustavan ja vaadittavan puristusvoiman sekä oikean kehonasennon jarrutuksen tehostamiseksi.

Perusasiat kuntoon pyörän ja varusteiden osalta

Kun varmistat ensin, että pyöräsi ja varusteesi ovat kunnossa ja valmiina, tulee alamäkipyöräilystä helpompi ja nautinnollisempi kokemus. Koska jarrut ovat tärkeässä roolissa, varmista, että niiden kahvat ovat oikeassa asennossa. Kahvojen keskiosan tulee olla etusormiesi kohdalla, jotta saat eniten vipuvoimaa. Jarruttaminen vaatii vain yhtä sormea, muut voivat pitää kiinni tangosta. Halutessasi voit säätää myös pyörän jousitusta. Tutustu ensin valmistajan ohjeisiin, ennen kuin teet muutoksia. Yleisesti ottaen voit käyttää pehmeämpää jousitusta hitaaseen ajoon kivien ja juurten yli ja kovempaa jousitusta ottamaan vastaan nopeita ja kovia iskuja.

Jarrujen ja jousten lisäksi merkittävässä roolissa alamäkipyöräilyssä ovat myös renkaat. Pehmeä yhdistelmäkumiseos takaa hyvän pidon useimmissa tilanteissa ja paksu pintakerros suojaa puhkeamiselta. Alamäkipyörien renkaissa kannattaa pitää alhaista renkaanpainetta, minkä ansiosta rengas pystyy paremmin mukautumaan maastoon tarjoten enemmän pitoa. Suojavarusteista tärkeimmät ovat päätä ja kasvoja suojaavan kypärän lisäksi hyvät hanskat sekä kyynärpää- ja polvisuojat. Päähän kohdistuvat vammat kivikkoisilla alamäkipoluilla voivat osoittautua hengenvaarallisiksi, joten jokainen kypärään sijoitettu euro on sen arvoinen. Varusteet, ajoasento, jarruttaminen, esteiden ennakoiminen ja rentous. Tässä ovat kaikki alamäkipyöräilyn aloittamisen vaatimat perusteet!

Leave a comment