Maastopyöräily

Maastopyöräily on laji jossa liikutaan tukevarenkaisella pyörällä vuoristossa, poluilla ja metsissä, tai missä tahansa alueilla, missä ei ole pinnoitettuja teitä. Maastopyöräily on pyöräilyn alalajeista sopivin seikkailuhenkisiin reissuihin, lomien aktiviteetiksi ja luonnosta nauttimiseen. Se sopii kaikille kuntotasoille, kunhan valitsee maaston oman tasonsa mukaan. Aloittelijan kannattaa lähteä liikkeelle esimerkiksi metsäpoluista tai hiekka- ja sorateistä, ja välttää korkeita mäkiä. Pidemmälle edenneet maastopyöräilijät hallitsevat pyörän paremmin hyvinkin epätasaisilla pinnoilla, ja voivat siten pyöräillä esimerkiksi kallioilla, vuoristossa, tai metsämaastossa, jossa ei ole erillisiä polkuja.

Miksi maastopyöräillä?

Maastopyöräily on fantastinen laji monessakin mielessä. Koska maastopyörällä voi kulkea melkein minkälaisessa maastossa tahansa, se tarjoaa vapauden valita omat reittinsä. Koska puhelimella voi aina tarkistaa oman sijaintinsa, reittiä ei tarvitse aina edes suunnitella etukäteen, vaan pyörällä voi ajaa käytännössä minne vaan, kunhan aina välillä muistaa tarkistaa kartasta, mihin on päätynyt. Maastopyöräilijä ei siis ole riippuvainen valmiista pyöräreiteistä tai teistä. Rauhaa rakastavalle luonnon ystävälle maastopyöräily on erinomainen tapa liikkua paikoissa, joissa on vähän ihmisiä, ja tutustua uusin maastoihin.

Maastopyöräilyn haasteet

Maastopyöräilyä voi harrastaa mainiosti metsäpolkuja ajellen ilman, että koskaan siirtyy vaativampaan maastoon. Mutta jos haaveissa on polkujen ja teiden ulkopuolella ajaminen, kannattaa olla tietoinen siihen liittyvistä haasteista. Ensinnäkin, se edellyttää jonkin verran seikkailuhenkisyyttä, koska ei voi olla varma, mitä tuleman pitää maaston suhteen. Välillä eteen tulee korkeita kallioita tai niin tiheää metsää, että on pakko nousta alas satulasta ja puskea pyörä pusikon läpi. Maastossa pyöräily on myös paljon raskaampaa kuin teillä tai poluilla ajo, mikä kannattaa tiedostaa.

Kuinka aloittaa maastopyöräily?

Maastopyörää on hyvin helppo hallita tasaisella pinnoilla, koska niissä on tukevat renkaat. Maastopyörän runko on yleensä jokseenkin raskas, joten se ei helposti lipsu erilaisilla pinnoilla. Mutta kun siirtyy maastoon, täytyy pyörää oppia hallitsemaan eri olosuhteissa. Siihen ei auta muu kuin kokemus, joten kannattaa siirtyä pikkuhiljaa helpommista maastoista vaativampiin. Vaihteet pitää valita maaston mukaan, jottei vauhti tyssää täysin haastavammassa paikassa. Liian jyrkkiä ylä- ja alamäkiä kannattaa aloittelijan välttää, koska jyrkät ylämäet ovat fyysisesti liian rankkoja aloittelijalle, ja alamäet saattavat olla vaarallisia.

Maastopyöräily lomalla

Jos haluaa viettää urheilullisen ja aktiivisen loman, kannattaa reissulle ottaa mukaan maastopyörä. Sen saa helposti kiinnitettyä autoon, kunhan hankkii joko katolle tai vetokoukkuun kiinnitettävän telineen. Mökkireissustakin saa aivan uudenlaisen tekemällä päivittäin pieniä retkiä, joissa tutustuu ympärillä olevaan seutuun. Harva tuntee hyvin omaa mökkiään ympäröivän maaston, josta saattaa löytyä vaikka minkälaisia helmiä. Maastopyöräily sopii erityisen hyvin loma-aktiviteetiksi, koska pyöräillessä saa tutustua uusiin maisemiin ja samalla nauttia luonnosta. Urheilu myös virkistää mieltä, mikä on usein loman tärkein päämäärä.

Maastopyöräily ulkomailla

Pyörävuokraamot ovat yleistyneet kaikkialla maailmassa, joten myös ulkomaille matkustaessa kannattaa harkita pyöräilylomaa. Jos matkakohde on maaseudulla, maastopyörä on paras tapa tutustua seutuun, nauttia rauhassa uusista maisemista ja ottaa kaikki ilo irti kauniista kesäilmasta. Matkakohdetta miettiessä kannattaakin kiinnittää huomiota sitä ympäröivään maaseutuun ja kohteen tarjoamiin pyöräilymahdollisuuksiin. Maastopyöräily on paljon vapaampaa ja itsenäisempää kuin valmiiksi järjestetyt retket, ja pyöräillessä voi nauttia luonnosta ja raikkaasta ilmasta toisin kuin autolla ajaessa. Edistyneemmät maastopyöräilijät voivat harkita myös vuorilla ajamista, mitä Suomessa ei liiemmin voi harrastaa.

Maastopyörän ostaminen

Pyörää ei kannata ostaa kuin sikaa säkissä, koska huonojen ja hyvien pyörien välillä on valtavasti eroja. Ja koska pyörä ei ole mikään kovin halpa investointi, kannattaa valita sellainen, joka kestää vuosien ajan. Pyörää valitessa on järkevää kuunnella asiantuntijoiden näkemyksiä; pyörän rungon koko on ensisijaisen tärkeä, ja koon sopivuuden voi todeta ainoastaan kokeilemalla pyörää. Älä siis luota vain netissä annettuihin mittoihin tai kokoluokituksiin kuten ‘suuri’ tai ‘keskikokoinen’. Optimaalinen renkaiden koko riippuu siitä, millaisessa maastossa suunnittelet kulkevasi. Silloinkin kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen.

Maastopyöräily arjen osana

Pyöräily ei ole vain urheilua, vaan myös nopea ja ympäristöystävällinen tapa taittaa matkaa. Siksi pyöräilystä kannattaa tehdä säännöllinen tapa osaksi arkea, eikä harrastaa sitä vain kerran vuodessa lomilla. Jos suunnittelee ostavansa vain yhden pyörän, kannattaa hankkia monikäyttöinen hybridipyörä, joka sopii niin maastossa ajamiseen kuin kaupunkipyöräilyynkin. Kannattaa tutustua tarkkaan kodin läheisiin polkuihin ja pikkuteihin, koska saattaa olla, että työmatkan voi ajaa nopeammin pyörällä autoteitä välttäen. Mikään ei valmista paremmin uuteen päivään kuin pieni pyrähdys metsäteitä pitkin aamulla.

Maastopyöräily on myös loistava tapa viettää aikaa ystävien tai perheen kanssa. Pitkät viikonloput ovat loistavia uusien pyöräilymaastojen tutkimiseen ja päämäärään päästyä voi pitää pienen piknikin ja vaihtaa kuulumisia muiden kanssa. Vähemmän urheilulliset pyöräilijät voivat käydä vaikka vaan parin kilometrin lenkillä ja päättää matka paikalliseen baariin tuoppien ääreen. Tärkeintä on lähteä liikkeelle yhdessä sekä nauttia ulkona olosta ja pyöräilyn tuottamasta ilosta, koska pienikin pyörälenkki on paljon hauskempaa kuin sisällä telkkarin ääressä nököttäminen. Kun pyöräilystä kerran tekee tavan, ei siitä enää halua luopua.

Leave a comment