Maastopyörien kirjo – millainen on hyvä aloittelijan maastopyörä?

Maastopyöriä on monenlaisia ja kokoisia, minkä lisäksi kaikkia malleja löytyy erilaisin komponentein. Tarjolla on jäykkäperäistä ja täysjousitettua mallia eri suuruisilla joustovaroilla. Sekä jäykkäperäisiä että eri tavoin jousitettuja maastopyöriä löytyy useammassa rengaskoossa, ja kaikkia rengaskokoja myös plusrenkaina. Viimeisimpien vuosien uutuus on sähköavusteisten mallien lisääntyminen, mikä laajentaa mallien vaihtelua siten entisestään vaikeuttaen aloittelevan harrastajan valintaa.

Käyttötarkoitus ja pyörän ominaisuudet

Maastopyörän valinta lähtee käyttötarkoituksen määrittelystä, eli ostajan pitää miettiä, missä ja mihin pyörää käytetään. Käytetäänkö pyörää työmatkoihin ja ulkoilureiteillä ajamiseen vai kenties myös satunnaisiin metsälenkkeihinkin? Maastoajo vaatii pyörältä enemmän ominaisuuksia kuin maantieajo tai ulkoilureitit. Aktiivinen harrastuskäyttö metsäpoluilla edellyttää taas eri asioita. Käyttötarkoituksen kartoittaminen auttaa ostamaan täsmälleen oikeilla ominaisuuksilla varustetun pyörän. Käyttötarkoituksia voivat olla:

  • Työmatkapyöräily
  • Kaupunkipyöräily
  • Pitkät, päiviä kestävät pyöräilyretket
  • Haastavampi maastopyöräilyharrastus

Maastopyörien perinteinen 26” rengaskoko on joutunut väistymään isompien 27,5” ja 29” renkaiden tieltä. Pluskoon renkaista yleisin on 27,5”+ -koko. Näissä renkaissa vanteen ulkohalkaisija on tavallinen 27”, mutta rengas on merkittävästi leveämpi ja korkeampi. Tämä rengaskoko yhdistää perinteisen kokoluokan ja fatbiken parhaat ominaisuudet, sillä pitoa on enemmän, mainio rullaavuus säilyy ja renkaan iso ilmatila tasoittaa kulkua.

Suurimpana syynä isomman rengaskoon suosimiseen onkin niiden aikaansaama parempi rullaavuus, sillä suurempi pyörä ja rengas rullaavat jouheammin epätasaisien kohtien yli. Vaikka pyörän paino kasvaakin sen koon mukana, hyödyt päihittävät haitat selvästi. Lyhyemmät pyöräilijät voivat ehkä tuntea olonsa mukavammaksi pienemmillä 27,5” renkailla, muuten renkaan koko on puhtaasti makuasia. Tiivistettynä, ensiostajan kannattaa ottaa huomioon:

  • Pyörän käyttötarkoitus ennen ostopäätöstä
  • Haluttu rengaskoko

Maastopyörän hinta

Maastopyörien hinta alkaa noin 500 eurosta. Alle 1 000 euron budjetilla kannattaa katsella jäykkäperäisiä kulkupelejä. Mikäli pyörää suunnittelee aktiiviseen harrastuskäyttöön, budjettia olisi hyvä pystyä venyttämään 1 400 euroon asti, millä saa jo melko hyvän täysjousitetun pyörän. Mikäli harrastajan tarkoitus on harjoitella tavoitteellisesti, täysjoustopyörään kannattaa käyttää vähintään 2 000 euroa ja kalliimpiakin vaihtoehtoja on tarjolla.

Mikä hintaeron tekee?

Kun hintahaitari on noinkin iso, mietityttää, mistä hintaerot muodostuvat. Selkeimmät erot ovat pyörän toiminnassa, keveydessä ja huoltovälissä. Monesti jousituksen ja jarrujen toiminnassa on merkittäviä eroja hintakategorioiden välillä. Laadukkaammat osat kestävät paremmin käyttöä, joten tavanomaisia huoltotoimia tarvitaan harvemmin ja osien vaihtoväli on pidempi. Erityisesti tämä pätee kuluviin osiin, kuten voimansiirtoon eli ketjuja, rattaita ja vaihtajaa.

Mitä saa alle 500 eurolla?

Alle 500 eurolla on vaikeaa saada todellista maastopyörää, joka kestäisi röykyttävää ajamista varsinaisilla metsäpoluilla. Alle 500 euron hintaiset pyörät ovat aivan käyttökelpoisia, mutta paremminkin tukevarakenteisia arkipyöriä, jotka toimivat hyvin vaikkapa työmatka-ajossa asfaltti- ja metsäteillä. Kun tällaiseen pyörään asentaa lisäksi lokasuojat ja valon, on käytössä ympärivuotiseen liikkumiseen soveltuva pyörä haastavammassakin maastossa.

Kivikoissa tai kallioisilla, vaihtelevilla metsäpoluilla, joissa on runsaasti korkeuseroja, maastopyörän ominaisuuksia todella koetellaan. Siellä tulee varsin pian selväksi laadukkaampien komponenttien ero halvempiin ketjujen, vaihtajan ja rattaiden osalta. Tavallisesti kaikki nykyaikaiset maastopyörät, kalliimmat ja halvemmat, on varustettu vannejarrujen sijaan levyjarruilla. Tämä siksi, että levyjarruilla jarruttaessa kertyy painetta jarrukahvoihin vähemmän. Levyjarrut myöskin toimivat paremmin kosteissa olosuhteissa.

Käytetty ja huollettu

Mikäli hirvittää sijoittaa pyörään tuhatta euroa, voi miettiä käytetyn pyörän hankintaa. Käytettyyn pyörään kannattaa tutustua rauhassa ja ottaa selvää sen taustoista. Hyvin huollettu pyörä kestää kyllä toisellakin omistajalla. Ostajan pitäisi malttaa selvittää, millaisessa käytössä pyörä on ollut ja millaisella ihmisellä: onko se huollettu ja millaisilla osilla? Hyvät käytetyt pyörät tekevät kauppansa.

Hyvällä hoidolla pyörä myös pitää arvonsa, ja harrastuksen edetessä voi ensimmäisen ajokkinsa myydä ja ostaa kalliimman. Ketjut ja voimansiirto kannattaa öljytä ja pitää renkaissa ilmaa. Jonkin verran isommat huollot pitää muistaa tehdä säännöllisesti, eli pyörännavat, pinnat ja vanteet tulee kiristää säännöllisesti. Kun muistaa öljytä vaijerien kuoret, vaihteet sekä jarrut, toimivat ne kelillä kuin kelillä.

Maastopyörät pähkinänkuoressa

Jäykkäperäinen maastopyörä soveltuu aktiiviseen harrastuskäyttöön. Se on toimiva kumppani ulkoilureiteillä ajamiseen, työmatkoille ja arkikäyttöön. Täysjoustomaastopyörä 100-120 mm jousilla on nopea polkupantteri. Se kulkee tarvittaessa hiekka- ja asfalttiteilläkin, mutta on parhaimmillaan metsäpoluilla. Täysjoustomaastopyörä 130-160 mm jousituksella on puolestaan maastopyörien todellinen jokapaikanhöylä. Jos ajatuksena on monenlaista ajoa cross countrysta vauhdikkaaseen alamäkiajoon, tämä on suositeltava pyörätyyppi.

Pluskoon pyöriin pätevät saman yksityiskohdat kuin kaikkiin edellä mainittuihin. Erona on ainoastaan, että pluskoon renkaat tekevät pyörät jonkin verran painavammaksi. Toisaalta ne lisäävät renkaiden pitoa ja ajomukavuutta merkittävästi. Valittu pyörätyyppi ja muutama eri vaihtoehto eri rengasmalleilla kannattaa käyttää koeajolle ennen ostopäätöksen tekemistä. Maastopyörä on kallis hankinta, ja se kannattaa miettiä huolella.

Pyöränostajan muistilista

Mikäli haluaa halvemman pyörän, kannattaa katsella käytettyjä malleja. Alle 500 eurolla saa uutena hyvän arkipyörän, mutta kestävää kumppania maastoajoon sillä ei saa. Kalliimmassa pyörässä on laadukkaammat osat, ja se todennäköisesti kestää paremmin. Huolto on tärkeä asia. Kannattaa pitää kiinni määräaikaishuolloista, kuten autonkin kohdalla. Oikeilla toimenpiteillä harrastaja saa pitkäikäisen maastopyörän, jonka arvo säilyy käytöstä huolimatta.

Yhteenveto

Mikäli maastopyörän hankkii aktiiviseen harrastuskäyttöön, pyörään kannattaa sijoittaa rahaa hieman enemmän kuin vain minimin verran. Siten uudesta harrastuksesta saa enemmän irti. Maastopyöräilyn harrastaminen on miellyttävämpää, kun pyörä on nautinnollinen ajaa, ja kalliimpi pyörä on myös pitkäikäisempi. Toki pyörän komponentteja voi päivittää laadukkaammiksi myöhemminkin, mutta pyörän tulisi vastata tarvetta heti uutena.

Leave a comment