Parhaat maastot alamäkipyöräilyyn Etelä-Suomen alueella

Alamäkipyöräilyllä on harrastajia ympäri Suomea, ja se näkyy harrastusmahdollisuuksissakin. Vaikka Etelä-Suomi onkin tasainen verrattuna Lapin tuntureihin, korkeuseroja ja varta vasten alamäkipyöräilyyn suunniteltuja alueita löytyy. Useat laskettelukeskukset muuttuvat kesällä pyöräilykeskuksiksi, eli bike parkeiksi. Toisaalta, kokeneemmallekin löytyy korkeita alueita, joilla on erikseen varattuja alamäkipyöräilyyn suunnattuja alueita. Lajin harrastajan ei todellakaan tarvitse tyytyä itsetehtyihin metsäpolkuihin. Toki, jos niitä haluaa, Etelä-Suomessa on paljon tarkoitukseen sopivia luonnonpuistoja. Pyöräilykeskukset ovat parhaita niille, jotka vasta aloittavat alamäkipyöräilyä, sillä niissä on varusteita vuokrattavina ja keskukset tarjoavat kursseja tai opetusta. Myös reittivalikoimasta löytyy helppoja ja aloittelijaystävällisiä reittejä. Kokeneille lajin harrastajille sopivia maastoja löytyy sekä pyöräilykeskuksista, että luontoalueilta.

Etelä-Suomi on vaihtelevaa maastojen ja harrastustarjonnan osalta. Pyöräilijälle alue tarjoaa kuitenkin paljon mahdollisuuksia. Luonnonsuojelualueita ja liikuntakohteita pidetään yllä ja ne on tarkoitettu monenlaiseen harrastamiseen. Alamäkipyöräilyn harrastaminen on selkeästi vallannut liikuntapuistot, joita esimerkiksi Helsingin seudulle on noussut useampia. Joillakin alueilla on muutama hyppyri ja toiset taas ovat erityisen mielekkäitä lajin näkökulmasta mäkiensä takia. Voikin sanoa, että kuten harrastajia, on maastojakin joka lähtöön.

Bike parkit – aloittelijan ja konkarin mieleen

Mikäli koordinaatit ja sopivien polkujen löytäminen eivät kiinnosta, kannattaa suunnata pyöräilykeskukseen. Etelä-Suomen alueella vaihtoehtoja löytyy: Mielakka bike park, joka sijaitsee lähellä Kouvolaa, on erityisen aloittelijaystävällinen. Mielakka bike parkissa järjestetään myös alan tapahtumia ja maastopyöräilyä rauhallisempaan menoon tottuneille. Se onkin hyvä vaihtoehto juuri niille, jotka haluavat aloittaa harrastuksen tai ottaa perheen mukaan. Pyöräilykeskus tarjoaa kuitenkin myös reittejä kokeneemmille mäkipyöräilijöille. Nuuksio bike park sijaitsee Espoon Nuuksiossa ja siellä erikoisuutena ovat kurssit, jotka räätälöidään harrastushistorian ja taitotason mukaan. Sekä Mielakassa, että Nuuksiossa on hiihtohissit alamäkipyöräilijöiden käytössä. Calpis bike park kantaa titteliä Suomen ensimmäisten pyöräilykeskusten joukossa, ja keskuksessa on 30 pyöräilyreittiä. Alueella on mahdollisuus myös majoitukseen ja varaosien hankkimiseen.

Malminkartanonhuippu

Malminkartanonhuippu on niille, joita vauhti kiinnostaa, sillä kyseinen entinen täyttömäki on Helsingin korkein paikka. Alueella ei ole hissejä, mutta huipulle pääsee sekä tietä, että portaita pitkin, jotka ovat ahkerassa käytössä. Malminkartanonhuipun itärinteessä on erikseen alamäkipyöräilylle suunnattu alue. Alueelle kannattaa ottaa omat varusteet, ja se kannattaa kokea vasta kun taitoa on karttunut tarpeeksi. Mikäli pyörällä liikkuminen muutenkin kiinnostaa, Malminkartanonhuippu on yhteydessä suureen viheralueeseen, joka tarjoaa pyöräilymaastoa aina Vantaalle ja Espooseen asti. Alamäkipyöräilystä nauttimisen lisäksi Malminkartanonhuipulta avautuu hieno maisema, joten alamäkipyöräilijät voivat nauttia itse pyöräilyn lisäksi kauniista maisemista tai huipulta löytyvästä Hanna Vainion ympäristötaideteoksesta nimeltä Tuulet ja suunnat.

Helsingin läheiset pyöräilykeskukset

Rannikkoalueen asukeille on tiedossa hyviä uutisia: Porvoossa sijaitseva Kokonniemi bike park on maastollisesti vaihteleva. Aloittajaystävällisiä reittejä löytyy, mutta myös vaikeampia ja teknisiä reittejä on tarjolla. Kokonniemi bike parkissa on hissit, ja vuokrattavia tarvikkeita löytyy myös lapsille. Myös Tornikeskuksen bike park tarjoaa vaihtelevia maastoja. Kyseinen pyöräilykeskus sijaitsee Klaukkalassa, aivan Nurmijärven tuntumassa. Tornikeskus tarjoaa mahdollisuuden harrastaa ja vuokrata alamäkipyöriä ympäri vuoden, myös talvisin. Talvisin avoinna olevia ratoja on keskuksessa vaihtelevasti mahdollisuuksien mukaan. Keskuksen monipuolinen bike park -toiminto onkin saavuttanut jo suuren suosion. Mikäli haluat kuulla Tornikeskuksen uusimmat uutiset ja kehitykset, kannattaa ottaa kyseisen keskuksen sosiaalisen median sivut, kuten esimerkiksi Facebook, seurantaan.

Kursseilla osaamista alamäkipyöräilyyn

Etenkin aloittelevien pyöräilijöiden on turvallista ja helppoa aloittaa laji opettelemalla kokeneen ohjaajan johdolla. Useat pyöräilypuistot Etelä-Suomessa järjestävät alamäkipyöräilyn kursseja. Muun muassa Kokonniemi bike park Porvoossa tarjoaa mahdollisuuden kaikentasoisille alamäkipyöräilijöille ja järjestää myös kursseja lajista. Myös Mielakan bike park Kouvolassa järjestää kursseja, joihin voi halutessaan vuokrata myös pyörän ja suojat keskuksen puolesta. Kursseja järjestetään myös usealla muulla paikkakunnalla, ja usein niihin voi ilmoittautua helposti keskuksen nettisivuston kautta tai paikan päällä bike parkissa. Kurssit ovat loistava vaihtoehto aloittelijoille, sillä niillä opitaan alamäkilaskun perusteet turvallisesti ja ohjatusti osaavan ohjaajan johdolla. Kursseja on tarjolla aloittelijoiden lisäksi myös kokeneemmille ja vaativampia mäkiä hallitseville pyöräilijöille.

Vielä lopuksi muistettavaa alamäkipyöräilystä

Alamäkipyöräilyn tavoitteena on ajaa rinteeseen merkitty rata mahdollisimman nopeasti. Tämä tarkoittaa, että pyöräilijän vauhti kasvaa usein hurjaksi, joka voi aiheuttaa vaaratilanteita. Sen vuoksi on tärkeää tuntea hyvin maasto, jossa pyöräilee. Ajettavan maaston kivikot, pudotukset, mutkat ja muut esteet on huomioitava huolellisesti, jotta vältytään loukkaantumisilta. On myös tärkeää käyttää asianmukaisia suojavarusteita lajia harrastaessaan. Kannattaakin pitää mielessä, että näitä suojavarusteita tai edes pyörää ei tarvitse ensi alkuun välttämättä ostaa itse. Useat bike parkit vuokraavat pyöriä sekä suojavarusteita alamäkipyöräilijöiden käyttöön. Vuokraaminen on erittäin hyödyllinen vaihtoehto, sillä alamäkiajoon tarkoitetut pyörät ja niiden varaosat ovat melko kalliita, ja ne joutuvat kovilla harjoitellessa. Suosittelemme lämpimästi sinulle, että tutustut sivustomme muihin lajista kertoviin mielenkiintoisiin artikkeleihin. Jos harkitset alamäkipyöräilyn aloittamista, kannattaa aloittaa alamäkipyöräilyn aloittamisesta kertovasta tekstistämme. Jos taas harkitset jo oman pyörän ostamista, suosittelemme maastopyörän ostamisesta kertovaan artikkeliimme tutustumista. Olitpa aloittelija tai jo kokenut pyöräilijä, sivustomme tarjoaa sinulle mielenkiintoista luettavaa lajiin liittyen. Ota siis hyvä asento ja lähde vauhdikkaan lajin pariin.

Leave a comment