Parhaimmat suomalaiset kilpapyöräilijät

Suomalaiset ovat osallistuneet kansainvälisiin kilpailuihin jo vuosikymmenien ajan. Tästä huolimatta kärkisijoituksia on tullut vain harvakseltaan, mutta suomalainen kilpapyöräilykulttuuri on tästä huolimatta vahvalla pohjalla. Suomen Syklistiliitto perustettiin jo vuonna 1898, kaksi vuotta kansainvälisen lajiliiton perustamista aikaisemmin. Nykyään suomalaista pyöräilyä johtaa Suomen pyöräilyunioni. Pyörän päällä ollaan liikuttu Suomessa jo yli sata vuotta, mutta suomalaiset eivät ole yhtä innostuneita kilpapyöräilystä, kuten esimerkiksi keskieurooppalaiset. Kilpalajeja ovat esimerkiksi ratapyöräily (velodromi), pyöräsuunnistus, maantiepyöräily, maastopyöräily ja pyöräily on myös osana triathlonia, joka on samalla maantie- ja ratapyöräilyn kanssa olympialaji. Valitettavasti suomalaisia ajajia ei olla nähty vielä olympiakisojen palkintopalleilla, vaan menestys on tullut pikemminkin maailmancupeissa ja MM-kisoissa.

Aktiivisesti pyöräilyä harrastavia on Suomessa tänä päivänä yli miljoona. Suomessa on lisäksi useita lupaavia ja menestyneitä kilpapyöräilijöitä, mutta myös aikaisempina vuosikymmeninä suomalaiset ovat juhlineet hyviä sijoituksia. Menestyneiden joukosta löytyy runsaasti niin nais- kuin miespyöräilijöitä. Artikkelimme tarkoitus on esitellä muutama parhaiten menestynyt kilpapyöräilijä, kertoa heidän saavutuksistaan ja elämästään. Jatka siis lukemista ja tutustu lähemmin Suomen kilpapyörämenestykseen ja -historiaan.

Kari Myyryläinen

Kari Myyryläinen on luultavasti yksi Suomen menestyneimmistä ja tunnetuimmista maantie- ja maastopyöräilijöistä, joka on jättänyt jo aktiiviuransa taakseen. Hän kilpaili aktiivisesti 80- ja 90-lukujen aikana, mutta Myyryläinen vei vielä SM-hopeaa yli 40-vuotiaiden veteraanien kilpailussa vuonna 2010. Hänen vaikuttavaan saavutuslistaan kuuluu yhteensä 21 suomenmestaruutta, joista merkittävimmät hän saavutti vuosina 1985 ja 1986. Olympialaisissa vastaavaa menestystä ei tullut, vaan Myyryläinen sijoittui parhaiten vuoden 1984 olympialaisissa henkilökohtaisessa kilpailussa 25:nneksi ja maantiejoukkueajossa 13:nneksi, sekä 63:nneksi vuonna 1996 Atlantassa. Paras MM-sijoitus oli yhdeksäs sija vuonna 1985. Pohjoismaiden mestaruuden Myyryläinen vei maantiejoukkueajosta vuonna 1983 ja maastoajossa vuosina 1993-94. Uransa jälkeen Kari valmentaa suomalaisia maantiepyöräilijöitä.

Kjell Carlström

Kjell Carlström on entinen suomalainen ammattimainen maantiepyöräilijä, jonka aktiiviurat sijoittuivat vuosien 2002-11 välille. Tuona aikana hän osallistui Ranskan ympäriajoon kolmesti: vuosina 2005, 2006 ja 2007. Paras sijoitus niistä oli kahdeksannen etapin toinen sija vuonna 2006. Vuonna 2008 Carlström onnistui voittamaan tiukassa loppukirissä Pariisi-Nizza-ajon, ja kyseinen voitto on edelleen yksi merkittävimmistä suomalaisen kilpapyörähistorian aikaisista saavutuksista. Ammattiuransa aikana Carlström edusti kolmea eri tallia: Amore & Vita Berettaa, Liguigasia ja viimeisimpänä Team Sky-tallia. Hän ehti voittaa useita kokonaiskilpailuja, muun muassa vuoden 2003 Saaremaa Velotour -kilpailun. Carlström siirtyi ammattiuransa jälkeen IAM Cycling -tallin apulaisjoukkueenjohtajaksi vuoteen 2016 saakka, jonka jälkeen hän on työskennellyt Israel Cycling Academyn urheilupäällikkönä.

Lotta Lepistö

Maantiepyöräilijä Lotta Lepistö nousi suomalaisten kilpapyöräilijöiden kermaan vuonna 2013 voittamalla SM-kultaa Liedossa ja uusi sen myös seuraavana vuonna. Seuraavat vuodet Lepisto hallitsikin SM-maantiepyöräilyä, jonka lisäksi hän voitti useasti myös aika-ajon SM-mestaruuden. Kansainvälisillä areenoilla hän sijoittui kolmanneksi Sparkassen Giron osakilpailussa vuonna 2014 sekä voitti pistekilpailun vuoden 2015 Auensteiner – Radsporttage -kilpailussa. Merkittävimmät ammattilaisvoitot ovat kuitenkin vuodelta 2017, jolloin hän voitti yksipäiväisen Gwars door Vlandeeren -kilpailun lisäksi World Touriin kuuluneet Gent – Wevelgem- ja Crescent Vargara -kilpailut. Etapeista hän on voittanut ainakin vuonna 2018 Giro Rosan ja Women´s Tourin viidennen etapin. MM-tasolla Lepistöllä on kolme pronssimitalia: maantieajosta vuoden 2016 Dohan kilpailuista ja kaksi joukkueaika-ajosta Dohasta ja Bergenistä vuotta myöhemmin.

Pia Sundstedt

Pia Sundstedt on kilpaillut ammattilaismaantiepyöräilijänä aina vuoteen 2002 asti, jonka jälkeen hän päätti muutaman vuoden tauon jälkeen siirtyä maastopyöräilyyn. Maantieuransa aikana Sundstedt edusti useita talleja, mutta hänen parhain kautensa, vuosi 2000, ajoittui italialaistalli GAS Sport Teamin aikoihin. Tuolloin hän ehti saavuttaa kaksi maailmancupin osakilpailuvoittoa ja useiden kovatasoisten kilpailujen voittoja, muun muassa Italian ympäriajon yhden etapin. Montrealissa järjestetyssä La Coupe de Monde Cycliste Feminine de Montreal -kilpailusta saavutettu voitto vuonna 2000 oli ensimmäinen suomalaispyöräilijän voitto maailmancupin osakilpailussa. Maastopyöräilyssä hän on voittanut maratonmatkan maailmancupin vuosien 2006-2008 välillä, Euroopan-mestaruuden vuonna 2005 ja MM-pronssia vuosina 2007 ja 2008. Pia palasi vuonna 2011 maantiepyöräilyyn ja edusti Suomea kesäolympialaisissa Lontoossa.

Mira Kasslin

Ratapyöräilijä Mira Kasslin on kuuluisa myös ratojen ulkopuolella; hänet on nähty esimerkiksi Diili-ohjelman kolmannella tuotantokaudella ja hän on esitellyt työtään kiinteistövälittäjänä Mira ja miljoonakodit -ohjelmassa. Kilpauransa aikana Kasslin saavutti Suomen pyöräilyhistorian ensimmäisen arvokisamitalin voittamalla pronssia vuoden 1995 nuorten MM-kisoista 500 metrin aika-ajosta ja vuonna 1996 hän ylsi samaan eräajossa. 500 metrin aika-ajossa hän ajoi kaksi nuorten maailmanennätystä, joista jälkimmäinen pysyi voimassa kuuden vuoden ajan. Aikuisten sarjoissa Miran paras sijoitus on ollut vuoden 1995 kahdeksas sijoitus eräajossa ja kuudes 500 metrin aika-ajossa. Atlantan olympialaissa 18-vuotias Kasslin oli yhdestoista eräajossa. Sydneyssä eräajosta irtosi 11. sija ja 500 metrin aika-ajosta 17:sta. Maailmancupin osakilpailun hän voitti vuonna 1994 Colorado Springissä.

Vuonna 1998 nuori lahjakkuus, Kasslin, joutui vakavaan onnettomuuteen auton törmättyä häneen harjoituslenkillä. Sen takia Mira joutui pitämään taukoa harjoittelusta ja hän keskittyi paranemiseen, joka tuntui pitkittyvän eikä MM-kilpailuihin osallistuminen tuntunut mahdolliselta. Sydneyn olympialaisten jälkeen Kasslin päättikin lopettaa uransa, mutta palasi ratapyöräilyyn vuonna 2008. Kasslin on monien muiden ohella jättänyt vahvan jalanjälkensä suomalaiseen kilpapyöräilysaagaan, jota nykyiset huippuajajat, kuten Samuel Pökälä ja Mika Simola, jatkavat. Voimme odottaakin tulevaisuudessa yhä parempaa menestystä.

Leave a comment