Pyöräilijän varusteet – pelkkä pyörä ei riitä pitkälle

Polkupyöräostoksille lähtiessä on hyvä suunnitella budjetti hyvin. Koko summaa ei useimmiten kannata tuhlata vain pyörään, vaan ostajan tulee säästää rahaa myös varusteisiin. Hyvissä pyörissä kaikki pakolliset varusteet kypärää lukuun ottamatta ovat usein jo mukana, mutta käytetyissä malleissa tilanne voi olla eri. Lisävarusteisiin sijoitetut eurot maksavat itsensä usein takaisin mukavuutena. Riippuen käyttötarkoituksesta, on asiallista suunnitella varusteiden hankintaa. Pitkänmatkan pyöräilijällä ja työpaikkafillaristilla tarpeet ovat hyvin erilaiset. Tärkeissä varusteissa, kuten kypärän kohdalla, kannattaa panostaa laatuun, sillä sen avulla voidaan pelastaa onnettomuustilanteessa jopa ihmishenki.

Pakolliset varusteet – panosta laatuun

Pakollisiin varusteisiin lasketaan pyörän sellaiset osat, jotka niistä on ehdottomasti löydyttävä. Sellaisia ovat vähintään yksi kunnolla toimiva jarru, heijastimet takaa, edessä ja sivuilla, pimeään aikaan valo, soittokello ja lasta kuljetettaessa asianmukainen lastenistuin. Jokaisen pyöräilijän on hankittava testattu pyöräilykypärä. Pyöräilijä voi hankkia lukuisia varusteita, mutta niitä tulee muistaa myös käyttää ja testata. Pakollisten varusteiden perään voidaan liittää lukemattomia tarvittavia varustuksia, joiden tarve vaihtelee pyöräilijän mukaan. Pitkille matkoille tulee muistaa varustautua toisin kuin kauppareissulle, myös pyörän suhteen.

Tarpeelliset varusteet

Lähes jokainen pyöräilijä tarvitsee seuraavat varusteet, jotka tekevät liikkumisesta turvallista ja mukavaa. Pyörään tulee hankkia kunnollinen lukko, joka suojaa varkauksilta. Se kannattaa hankkia sen mukaan, miten pyörää useimmiten säilytetään. Pyörän kumi saattaa puhjeta lyhyelläkin matkalla, jolloin tarpeeseen tulevat paikkausvälineet. Varasisäkumi kulkee helposti mukana ja on ehdoton varsinkin pitkän matkan reissuja tekeville. Paikkausvälineet tulee pitää mukana, sillä kotona niistä ei hyödy kukaan. Pyörään on hyvä hankkia käsipumppu, joka kulkee mukana, ja varsinkin kesäkuumalla on varustauduttava juomapullolla.

Lukon ostossa ei kannata pihtailla

Mitä arvokkaampi pyörä, sen tarkempaa on lukon valinta. Lukkotyyppejä on kuusi; taittolukko, vaijerilukko, U-lukko, holkkivaijerilukko, runkolukko ja ketjulukko. Nykypäivänä suosiota on kasvattanut helposti mukana kulkeva taittolukko, mutta tutkimusten mukaan ehdottomasti pitävin useimmissa tilanteissa on U-lukko. Suurin osa varkauksista tehdään katkaisemalla lukko pulttisaksilla, sivupihdeillä tai voimapihdeillä. Varkaan on helpointa puuhastella, jos lukko on sijoitettu mahdollisimman matalalle, joten lukon paikkaankin tulee kiinnittää huomiota. Paras turva on aina lukittu varasto, mutta aina siihen ei ole mahdollisuutta. Lukon ostossa on hyvä lukea arvosteluja, jotka liittyvät oman pyörän malliin.

Pitkän matkan varusteet

Pitkillä matkoilla tulee varustautua tie- tai maasto-osuuksiin, joiden varrella ei ole pankkiautomaattia, nettiyhteyttä ja kauppoja. Puhelimessa tulee olla tarpeeksi virtaa ja mukana olla mahdollisesti lisäakku. Mukaan kannattaa varata jonkun verran käteistä ja pankkikortti sekä riittävästä juotavaa ja ravinnerikkaat eväät. Ellei reitti ole valmiiksi tuttu, on suositeltavaa ladata puhelimeen myös offline-tilassa toimiva kartta. Sääolosuhteet saattavat vaihdella pitkän matkan varrella, ja ennusteiden avulla varautuminen saderintamiin tai mataliin yölämpötiloihin tekee matkan taittamisesta miellyttävämpää. Lisävarusteista ajotietokone tuo matkaan uudenlaista potkua, kun oman suorituksen seuranta helpottuu.

Mukavuutta poljentaan

Pyöräily varusteineen on mennyt menojaan valovuosia siitä, kun pyöräily oli vääränkokoisella mummomankelilla kohellusta. Nykyisin pyöräily on hauskaa ja sitä voidaan harrastaa ympäri vuoden, sateessa ja pakkasella. Monelle lajista on tullut vakavasti otettava harrastus, josta voi lukea lisää sivustomme artikkelista “Pyöräilylajit”. Harrastajille varusteiden tarvelista rakentuu lajin mukaan. Mukavuutta lisäävien varusteiden hintataso ja tarpeellisuus vaihtelee melko paljon, ja aloittelevan harrastelijan kannattaa hankkia tuotteita tarpeen mukaan. Kaikki eivät tarvitse ajotietokonetta tai lukkokenkiä, mutta kunnolliset aurinkolasit ja seisontajalka ovat tarpeellisia hankintoja melkein kaikille.

Lisävarusteet tarkasteluun

Pyöräillessä kuljetetaan usein tavaraa mukana, isompia tai pienempiä lasteja. Jos mukana on jatkuvasti enemmän painavia tuotteita, on hyvä harkita tasapainotettua satulalaukkua. Pienet kauppaostokset kulkevat sujuvasti tavarakorissa, sillä sarvissa roikkuvat pussit saattavat aiheuttaa vaaratilanteita epätasapainon takia. Hyvät ajolasit ovat melkein välttämättömät paisteella ja viimalla, sillä ne suojaavat silmiä roskilta ja UV-säteiltä. Taustapeili on hyödyllinen kaupunkiliikenteessäkin, mutta erityisen tarpeelliseksi sen kokevat ajotienlaidassa pyöräilevät. Peilistä on helppo seurata takaa tulevaa liikennettä. Satulasuojus suojaa sateelta ja lialta, eikä sen hankinta ole kallis investointi.

Varustetaso nousee – tärkein on kypärä

Tärkein varusteista on ehdottomasti kypärä, joka suojaa haurasta pääkoppaamme. Kilpaa ajavat valitsevat useimmiten umpikypärän, jonka ominaisuuksista kiinnitetään huomiota keveyteen ja ilmavuuteen. Sunnuntaifillaroijat ja matkapyöräilijät taas valitsevat useimmiten istuvan mallin mahdollisimman monipuolisilla ominaisuuksilla. Kypärää valitessa on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että se on CE-merkitty ja sopiva itselle. Kypärän materiaalilla ja laadulla on merkitystä, eivätkä halvimmat lasikuitukypärät ole onnettomuustilanteissa kestäviä. Kypärää ei tule koskaan ostaa käytettynä, ja valintavaikeuksien kohdalla on hyvä olla yhteydessä alan asiantuntijaan. Ilman lukkopolkimia matkanteko onnistuu, mutta ilman kypärää se on hengenvaarallista.

Varusteiden määrä on kasvanut pyöräilyn suosion noustessa. Aiemmin pyöräily oli useimmiten siirtymistä paikasta toiseen, jolloin menopeliksi kelpasi hieman huonompikin malli, mutta nykyisin pyöräily on yhä useammin pääväline liikkumisessa ja liikuntamuoto. Suomen olosuhteissa vuodenaikojen vaihtelu asettaa omat haasteensa, mutta talvisiin olosuhteisiinkin on mahdollista varustautua oikeanlaisella vaatetuksella ja nastarenkailla. Erilaiset tekniset vaatteet ja pyöräillyn matkan kulkua mittaavat laitteet tekevät suorituksesta aiempaa ammattimaisemman harrastuksen. Turhia varusteita ei kuitenkaan kannata hankkia nurkkaan seisomaan, vaan miettiä tarkkaan omat tarpeet ja ympäristön haasteet.

Leave a comment