Pyöräily on yksi parhaimmista keinoista pysyä kunnossa ja pitää peruskuntoa yllä. Miksi se sitten on niin monella niin vastenmielinen tapa aloittaa kuntoilu? Kuten monessakin muussakin asiassa, menneet kokemukset sekä tuntemukset määrittelevät paljolti uusien päätösten syntymistä. Mikäli olet esimerkiksi ainoastaan lapsuudessasi ajanut polkupyörää ja saanut siitä vain huonoja kokemuksia, on kohtalaisen vaikea enää aikuisiällä aloittaa juuri nimenomaan pyöräilyä. Emme ole ketään pakottamassa juuri pyöräilyn pariin, sillä lajista pitää edes jonkin verran olla alussa kiinnostunut itsekin, jos siitä harrastuksen meinaa rakentaa. Tämä pätee aivan jokaisessa asiassa mitä teet.
Mikäli kuitenkin olet päättänyt pyöräilyn aloittaa, meillä on sinulle loistavia uutisia. Tarjolla on nimittäin äärimmäisen kattava artikkeli siitä, miten aloittelijan tulisi suhtautua pyöräilyn aloittamiseen ja mitä tulisi erityisesti ottaa huomioon.
Älä säästä väärässä paikassa
Okei, olemme päässeet jo näin pitkälle. Olet kenties pyöräliikkeiden näyteikkunoita katsellut tai netistä selaillut tarvikkeita. Pyöräily on muuten siitä jännä, että itse pyörän ei tarvitse välttämättä kummoinen alussa olla, vaan ihan perus, muutaman sadan euron tsygällä pääset erittäin hyvin alkuun. Suurin investointi alussa kannattaakin sen sijaan panostaa varusteisiin, jotka ovat ehdottomia pyöräilyssä. Mitä nämä varusteet sitten oikein ovat? Lähdetään katsomaan.
Juomapullo – Älä osta halvinta muovista pulloa jonka löydät, sillä vesi on sinun bensaasi kun olet pitkillä pyörälenkeillä (veden sijasta toki erilaisia urheilujuomiakin on mahdollista käyttää). Osta sellainen vesipullo jossa on kaksikerroksinen tiivistys sekä se on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Mikäli lähdet 30 km lenkille ja vetesi on täysin lämmintä ensimmäisen 5 km jälkeen, sinulla on ikävät kilometrit edessäsi.
Kypärä – on sanomattakin selvää, miksi tässä kohtaa ei kannata ruveta säästämään. Kypärä on tärkein sekä ainoa turvavälineesi tien päällä. Pidä huoli päästäsi ja sijoita harrastuksen alussa sellaiseen kypärään, joka pitää sinut elossa. Ei olisi mitenkään ihmeellistä, vaikka tähän sijoitukseen uppoaisi useampi sata euroa.
Pyöräilykengät, sukat, sekä vaatteet – vaatteiden merkitystä ei voi korostaa liikaa, sillä voimme kokemuksesta kertoa, että kun 30 km pyörälenkillä alkaa nivusista hiertämään, ei lopputulos ole lasten silmille sopivaa. Pidä huoli siitä, että kaikki mitä laitat päällesi on mukavia ja juuri pyöräilyyn tarkoitettuja.
Älä aja itseäsi jumiin
Vaikka pyöräily tuntuu aluksi hienolta, upealta sekä uudelta, ei kannata heti sotkea itseään ihan juntturaan. Pyörän selässä saattaa aloittelijaltakin taittua heti useamman kymmenen kilometrin matkat, mutta tämä ei välttämättä ole paras mahdollinen tapa suhtautua asiaan. Säästä kroppaasi ja pidä huoli siitä että venyttelyt. Ei kannata lähteä kylmiltään ajamaan liian pitkiä matkoja tai kroppasi voi mennä pahasti jumiin. Edellinen lause pätee varsinkin sellaisiin ihmisiin joiden ikähaitari lähtee 30:stä eteenpäin. Kuten esimerkiksi allekirjoittanut.
Muista myös levätä
Lepo on pyöräilyn jälkeen parasta jota voit kehollesi antaa, jotta se kehittyisi ja kuntosi nousisi. Niin hölmöltä kuin se kuulostaakin, kovat sekä fyysisesti rasittavat pyörälenkit tarvitsevat vastapainoksi riittävästi lepoa. Lepo voidaan laskea kahteen eri kategoriaan. Uni sekä makuuasennossa tapahtuva lepäily. Nukkuminen on kohtalaisen itsestään selvää, mutta esimerkiksi lepäillessä voit käyttää hyväksesi tarjolla olevia, pyöräilyaiheisia kolikkopelejä, joita monet nettikasinot tätä nykyää tarjoavat.
Toivotamme sinulle hurjasti onnea uuden pyöräilyharrastuksen johdosta ja kannattaa muistaa, että lannistumiselle ei saa antaa valtaa! Onnea matkaan ja pidä järki päässä. Turvallisuus aina ensin!