Parhaat pyöräilyreitit Suomessa

Suomi on sen verran iso maa, että mikäli alkaisimme listaamaan jokaisen loistavan pyöräilyreitin, joka täällä on löydettävissä, tulisi artikkelille pituutta “hieman” enemmän kuin pari A4:sta. Pyöräilyn harrastajat ovat jo pitkään olleet sitä mieltä, että Suomen luonto sekä maasto tarjoaa täysin ainutlaatuiset puitteet pyöräilyn harrastamiseen. Ei ole väliä oletko katupyöräilyä, vai ns. “trail bikingia” -harrastava henkilö, tästä tulevasta artikkelista tulet löytämään muutaman todellisen helmen, jota et varmasti tullut edes ajatelleeksi! 

Tämä opas on suunniteltu hieman kokeneemmille pyöräilijöille, eikä kohta esiteltäviä reittejä välttämättä suositella sellaisille henkilöille, jotka eivät tiedä mitä ovat tekemässä. Pyöräily on loistava harrastus, mutta siitäkin voi saada painajaismaista, mikäli esimerkiksi varusteet, tai reitin suunnittelu ei ole täysin hallinnassa. Jos olet vasta-alkaja, suosittelemme ottamaan reitille mukaan esimerkiksi kokeneemman kaverin, joka voi tarvittaessa auttaa esimerkiksi välinehuollon kanssa. 

Helsingistä löydät monipuolisen erilaisia maastoja

Helsinki on yksi parhaimmista paikoista lähteä hieman pidemmällekin pyöräretkelle, sillä maamme pääkaupunki tarjoaa massiiviset puitteet pyöräilyn harrastamiseen, pidit sitten luonnossa polkemisesta, tai klassisesta katupyöräilystä. On sanomattakin selvää, että Helsingin ydinkeskustassa ei juuri muuta pääse harrastamaan kuin katupyöräilyä, mutta mikäli haluat lähteä lähemmäksi luontoäidin helmoja, suosittelemme suunnistamaan kohti Itä-Helsingissä sijaitsevaa Vuosaarta. Vuosaari on vuosien saatossa tullut tutuksi lähinnä rikollisuudesta, mutta viime aikoina koko paikan imago on alkanut muuttumaan positiivisempaan suuntaa. Suurin kiitos tästä kuuluu ns. Aurinkolahden asuinalueelle, joka löytyy, noh, Aurinkolahdesta. Aurinkolahti on aivan meren rannalla oleva pieni paikka, jossa on muutamia kerrostaloja, kahviloita, ravintoloita, sekä tietysti pienimuotoinen satama. 

Aurinkolahti on aivan loistava paikka luonnossa pyöräilyyn, sillä sen vierestä löytyy paitsi Uutelan hienot metsäreitit, myös kallioisia polkuja, joissa voi harrastaa jopa ns. “off road” -pyöräilyäkin. Aurinkolahteen parhaiten pääsee itäväylää pitkin, tai suoraan metrolla, mikäli et esimerkiksi ihan keskustasta asti jaksa polkea pyörääsi perille. On itse asiassa suositeltavaa, että menet julkisilla Aurinkolahteen, sillä siellä tarjolla olevat pyöräreitit saattavat nopeasti viedä kaikki voimat! 

Yyteri – länsirannikon todellinen helmi

Porissa sijaitseva Yyteri on kohteena sellainen, jota on vaikea kuvailla, ellei siellä ole itse koskaan käynyt. Yyterin hiekkarannat ja dyynit ovat vaikuttava ilmestys, eikä välttämättä osaa aina sanoa, onko keskellä Espanjan aurinkorantoja, vai Porin takametsissä. Noh, lämpötilat ovat Suomessa mitä ovat, mutta esteettisesti Yyteri pärjää mille tahansa välimeren alueelta löytyvälle hiekkarannalle vallan mainiosti. Yyteri ei paitsi tarjoa auringonpalvojille upeita puitteita, mutta myös pyöräilijät ovat siellä viihtyneet erittäin hyvin. Varsinkin hiekkarantojen takaa löytyvä mäntymetsä on loistava paikka kesäiselle pyöräretkelle. Varoituksen sanana kuitenkin mainittakoot, että suurin osa metsistä on ns. hiekkapohjaista, joten millään katupyöräilyyn suunnitellulla rassilla ei liikenteeseen kannata lähteä. Välineiden on siis oltava ehdottomasti priimaa, mikäli Yyterin antoisista pyöräily reiteistä haluaa päästä täysin rinnoin nauttimaan. 

Nopeat vinkit onnistuneen pyöräretken suunnitteluun

Pyöräretkiä suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon varavirtalähteiden tarve. Esimerkiksi monet pyöräilyä harrastavat henkilöt tykkäävät tauoillaan yleensä pelata mm. nettikasinoiden kolikkopelejä, jotka syövät akkua yllättävänkin nopeasti. Varavirtalähteitä kannattaa siis aina pitää käsillä, jos vaikka pelisessiot venyvätkin odotettua pidemmiksi. Pyöräretken nopeat kotiutukset kannattaa muuten napata mahdollisimman nopeasti! 

Teit sitten tauoillasi mitä tahansa, kannattaa kuitenkin muistaa, että pääpainona pyöräretkellä tulisi aina olla itse pyöräily, sekä uusien nähtävyyksien bongaaminen. Mikäli et ole ennen avartanut maailmaasi pyöräilyn parissa, suosittelemme lämpimästi lähtemään rohkeasti ulos ja tutkimaan minkälaisia paikkoja esimerkiksi kotisi ympäristöstä löytyy. 

Leave a comment